Kovácsoltvas úszókapu vagy lebegő kapu

Kovácsoltvas úszókapu vagy lebegő kapu

Kovácsoltvas úszókapu lebegő kapu

Az úszókapu, más néven lebegőkapu több ponton is eltér a hagyományos nyílókaputól. Alapvetőleg egy tolókapu, aminek belső sínrendszere van.

Ez annyit jelent, hogy nem kell kialakítani sínpályát. Tudnunk kell azonban, hogy az úszókapuk helyigénye eltér a tolókapuétől.

Legalább 1/3-ával nagyobb hosszanti területre van szüksége a beépített vasszerkezet miatt.

Viszont nagy előnye, hogy nem igényel nagy működési teret, mivel a mozgása egyenes vonalú.

A rejtett sínpálya miatt semmilyen esztétikai torzulást nem láthatunk a lebegő kapukon, illetve nincs szükség semmilyen karbantartásra, mivel a sín nem érintkezik vízzel.

Az úszókapu megépítéséhez nagy szaktudás kell és precizitás, valamint szakképzett emberek. A tervezésnél legfőbb pontosságú, hogy a függőleges és vízszintes terhelést is jól bírja. A függőleges terhelés a gravitációból adódik, míg a vízszintes terhelés a szélből.

De miért kovácsoltvasból legyen?

Modern korunkban egyre nagyobb figyelemnek örvend a kovácsoltvas, mint kapu.  A kovácsoltvasból készült kapukat főként erőteljessége, és tradicionális eleganciája miatt kedvelik.

A kovácsoltvasból készült kapuk választéka hatalmas, formáját és stílusát idézve, ráadásul ellenáll az időjárás viszontagságainak is.